SAS har fjernet studentrabatten på sine billetter og tilbyr nå bare ungdomsbilletter til rabatterte priser. Ungdomsbillettene har en øvre aldersgrense på 25 år, noe som medfører at omtrent halvparten av studentene i Norge kan benytte seg av ungdomsbillettene til SAS. Den andre halvparten av studentene er 26 år eller eldre, og de har nå mistet muligheten til å reise med SAS til rabatterte priser, med mindre de er tidlig ute og sikrer seg såkalte «happy»-billetter.

Bilde fra http://www.sas.no
Personlig mener jeg at folk burde fly mindre og reise oftere med tog, men mange steder i landet har ikke studentene andre alternativer enn fly når de skal reise til og fra studiestedet sitt. Dette rammer altså dem som bor og/eller studerer i distriktene og lengst nord i landet. Studenter har generelt sett dårlig økonomi og lav kjøpekraft. Reisestipendordningen er kuttet drastisk ned og den har dessuten en øvre aldersgrense på 26 år – det samme som SAS, altså. Det virker som om det råder en oppfatning i samfunnet om at det å studere er noe du gjør når du er mellom 18 og 24 år, men det stemmer dårlig med det totale bildet av studentpopulasjonen. Studenter er ikke en homogen masse bestående utelukkende av unge som nettopp er ferdig med videregående, og rabattordninger for studenter bør derfor baseres på studentstatus, ikke på fødselsår. En student er en student, uansett alder!
08.07.09 at 14:36
hva? er ikke flertallet av studenter under 25 år?
jeg er 23, og starter på andreåret på elektrolinja ved trondheim ingeniørhøyskole til høsten.
jeg føler meg litt gammel i forhold til hovedmassen av klassekamerater.
men ifølge deg så er jeg vist tilhørende den yngre halvpart.
hvor er alt dette 26 til 30 folket da?
jeg ser dem ikke her på ingeniørhøyskolen, og jeg ser dem heller ikke blant sykepleierne.
ei heller er de på gløshaugen for å ta siv. ing.
er de på dragvoll da?
er det sånn at når skoleleie latsabber har jobbet ei stund, og føler de vil komme litt lengre i livet, så tar de latmanns vei til høyere utdannelse, og hiver seg på statsvitenskap eller psykologi?
hvis så er tilfelle så er det vel bare bra at de ikke nyter de samme godene som oss litt yngre som studerer skikkelige fag.
å ha statlig sponset utdannelse av folk som går rett fra skolen til arbeidsledig (eller kansje kassa på rema hvis de er heldige) er intet annet en en ren utgiftspost, og det er jo ønskelig å gjøre det vanskeligst mulig å snylte på staten. er det ikke?
og hva er vitsen i å ta en høyere utdannelse som ikke fører til noe arbeid uansett?
like greit sas gjør det vanskelig for dem først som sist. jo før de dropper ut jo heller. arbeidslivet trenger like mye nå, som om 5 år med en udugelig grad.
08.07.09 at 17:47
Tallene på antall studenter som er 26 år eller eldre har jeg fra Statistisk sentralbyrå
Det er flere grunner til at mange studenter er over 25 år. Noen bruker lengre tid på utdannelsen sin, for eksempel fordi de blir syke underveis, har funksjonsnedsettelser etc. Mange velger også å ta høyere utdanning etter å ha jobbet noen år. Det betyr hverken at de har vært «skoleleie latsabber» tidligere eller at de tar det du kaller en «latmanns vei til høyere utdannelse». Forøvrig er jeg sterkt uenig i skillet du tegner mellom «skikkelige» og ikke skikkelige fag. Jeg har selv studert på Dragvoll og fagene som tilbys der er ingen «latmannsutdannelse» og heller ingen vei til arbeidsledighet, som du påstår.
NSU mener at en student er en student, uansett alder, og at velferdsordningene derfor ikke bør behovsprøves mot alder. Velferdsordninger for studenter, som reisestipendet som nå er kraftig redusert, er viktig for å sikre lik rett til utdanning, dvs. at du skal kunne studere hvor som helst i landet uavhengig av hvor du kommer fra og uavhengig av sosial og økonomisk bakgrunn.
10.07.09 at 14:03
Hei Anne Karine
At SAS fjerner denne rabatten er et virkelig steg tilbake for mange av landets studenter. Flere av studiestedene i Norge er jo ikke akkurat plassert sentralt til og mange må derfor bruke fly for å komme seg hjem (Det er ofte mulig å ta buss, men når dette kan komme opp i over ti timer reise e det ikke alltid like fornuftig).
Når det komemr til alderen på studenter, Vegard, så må jeg nok bekrefte at HiST og NTNU har et ganske lavt snitt på alderen i forhold til en del andre institusjoner i Norge (Har selv studert begge steder).
I denne problematikken kan man også velge å se bort ifra hvor gammel dagens studenter er og se mer på lik rett til utdanning, uansett alder. For selv om man e noen år eldre enn de som kommer rett i fra videregående betyr ikke det at man får noe mer i studiestøtte. En student er og skal være en som studerer ved høyere utdanning, og ikke basere seg på at man må være under en hvis alder. Alle må ha muligheten til å utvikle sin kompetanse uavhengig av hvilken del av livet man er i.
Når det kommer til hvor hard det er å studere på de forskjellige fag og institusjoner er det viktig å påpeke at det er utviklet en europeisk standard for studiepoeng, kalt ECTS, som norge følger. Om noen ønsker å gå over denne og legge mer i et studiepoen enn det egentlig skal være, er dette synd. Systemet er utviklet for at man enkelt skal ta med seg studiepoeng rundt i europa og at fremtidige arbeidsgivere vet hvor mye studier som ligger bak. Det er også viktig å påpeke at forskjellig fagnatur også kan gjøre at det virker som studiebelastningen er mindre, men det forskjeller mellom det å løse regnestykker og det å analysere tekster. Men man må annerkjenne at vi har bruk for alle de fagene vi har i høyere utdanning, det er inegn som er bedre enn andre, og vi hadde ikke vært der vi er i dag uten den brede utdanningen vi driver i Norge.
mvh.
Andreas Faye-Lund