Ina Tandberg (leder i StL) og jeg hadde følgende leserinnlegg på trykk i dagens Klassekampen:
Kvalitet koster, uvitenhet koster mer.
Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller at stadig færre greier å gjennomføre utdanningen sin på normert tid. Ola Nordmann avla i snitt 41,8 studiepoeng i 2007/2008, mens normal studieprogresjon er 60 studiepoeng per studieår. År etter år daler antallet som greier å gjennomføre studiene på normert tid. Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion krever at regjeringen setter i gang mottiltak allerede til høsten.
Det viktigste tiltaket er å øke det økonomiske handlingsrommet til universiteter og høgskoler. Studentene er bekymret over de stadig trangere rammene høyere utdanning må drives innenfor. Uten nok ressurser får ikke de vitenskapelig ansatte god nok tid til å utføre både forskning og undervisning tilfredsstillende, og altfor ofte må det velges mellom sammenfallende tiltak for å øke kvaliteten. Det skjæres ned på forelesningstimer og vi ser at forelesninger i ulike fag plutselig blir slått sammen av økonomiske grunner. Dessuten står studentene i fare for at faglige veiledningstimer forsvinner fordi fagpersonalet ikke har tid til å veilede.
I tillegg til dette ser vi at studentenes studiestøtte ikke strekker til, og at mange derfor må jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes. Dette fører igjen til at studentene får stadig mindre tid til å jobbe med studiene. Dette er en ond sirkel. Studieprogresjonen blir lavere og færre fullfører på normert tid. Til tross for at tilbakegangen er beskjeden har den foregått over lengre tid. Lav studieprogresjon er verken lønnsomt for studentene, utdanningsinstitusjonene eller samfunnet, og Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion mener at det nå trengs en reell satsning på høyere utdanning. Derfor krever vi en kunnskapsmilliard og 11 måneder studiestøtte i høstens statsbudsjett.
30.07.09 at 14:30
Det viktig at vi får økt handlingsrommet til universitetene, men det er like viktig at vi får forutsigbarhet i bevilgningene. En kan ikke ha en situasjon der bevilgningene svinger raskere enn instutisjonene greier å fase inn og ut nytt personell.
Videre er det viktigere for den gjengse student at boligutgiftene går ned, enn at en øker det totale studielånet med 11 måneder studiestøtte. Det er sant at tilgangen til likvide midler blir dårlig i Juni, men dette burde løstes av den enkelte med planlegging. En burde greie å tjene seg opp penger om sommeren slik at en fint kan spe på med disse utover året.
Videre går det fint å klare seg på studiestøtten en mottar idag uten å jobbe ved siden av, så lenge en ikke trenge å bo på de mest sentrale plassene.
Dermed mener jeg at ekstra midler til studentene burde brukes på bygging av studentboliger av god standard, til en rimelig pris istedet for å løse et likviditetsproblem.
30.07.09 at 17:52
Hei Kristoffer!
Jeg er enig med deg angående forutsigbarhet i bevilgningene. I tillegg mener jeg det er viktig at bevilgninger vi får til øremerkede tiltak er fullfinansierte, så ikke slike tiltak spiser av basisbevilgningene og reduserer institusjonenes handlingsrom. Finansieringssystemet er under evaluering nå, og resultatet skal presenteres i statsbudsjettet. Det blir spennende å se om det blir presentert noen løsninger på disse utfordringene.
Videre er jeg enig med deg i at bygging av studentboliger er en viktig sak, og dette er også en av de tre statsbudsjettprioriteringene til NSU og StL. Vi har nettopp gjennomført en studentboligundersøkelse som viser at det er stor mangel på boliger og at det er behov for en satsning over tid.
Vi mener imidlertid at det også er viktig å øke studiestøtten. Studiestøtten henger langt etter lønns- og prisveksten i samfunnet. Du sier at man bør klare å spare opp nok om sommeren, slik at man ikke behøver å jobbe ved siden av studiene resten av året. Mange studenter velger å jobbe om sommeren og klarer å legge seg opp midler til resten av året, men vi mener at det å jobbe ved siden av studiene skal være et valg, ikke en nødvendighet. Det skal ikke være nødvendig å jobbe ved siden av studiene for å klare seg som student. Derfor kommer vi til å fortsette å jobbe for å øke studiestøtten, samtidig som vi jobber for flere studentboliger. Begge deler er viktige kampsaker for å sikre lik rett til utdanning.